Ismet dr Dedić – Saznanja i poruke – Zbirka misli i poslovica iz 1975. godine

Ovoga puta bez iznenađenja došla je pred nas nova knjiga našeg ljekara, dr Ismeta Dedića. Nevelika, kao uostalom i prva, ona svojim naslovom deklariše želju autora da na nas prenese svoje istine do kojih je trebalo dugo putovanje — cijeli život.

ismet dr dedic o knjizi natron 1975 suznjevic

Šta reći u susret stotinama aforizama? Kako ih prihvatiti ili ne prihvatiti? To je knjižica koja se ne čita, ona treba da je tu, pri ruci, da nam posvjedoči ili da nas razuvjeri. Ona je i prosvjetiteljska, i ljekarska, i ljudska. Nosi istine koje su u nama, protiv kojih smo i za koje smo, ali koje u našem kratkom i dorečenom teško mijenjamo, neke teško prihvatamo, a druge samo znamo ali u nama ne žive. Negdje s m o ih i m i zapisali, udarili u neki raboš na ovaj ili onaj način ,a sada ih prepoznali. U tome je i vrijednost, jer to tada nije pametovanje, to je otkrivanje otkrivenog.

Zamjerke? Možda nesistematičnost, jer autori ovakvih knjiga uvijek žele da kažu u jednom odjeljku sve o jednom problemu. Možda je u tome i draž, jer nam otkriva postupak; bilježenje u svesku u trenutku kada je iznenadnim obrtom riječi nađena ona prava forma da se nešto saopšti. Zabilježeno onda kada je pacijent izašao, a drugi još nije došao, onda kada je čovjek bio sam, a želio je ljude. Ili bio s njima, a želio samoću. Zamjerke? Možda odstupanje od aforistične forme, klecanje u didaktičnost. Ne odustati od cilja, a cilj je saopštiti. Istina je ipak tu, ma kako ona bila rečena.

Radivoj SUŽNJEVIĆ

“NATRON” br. 215, 31. 07. 1975.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s