Hotel Lobenwein

Razglednica iz 1906. na kojoj je Hotel Lobenwein. Ova zgrada se nalazila na mjestu gdje je danas bivša Robna kuća i parking ispred nje (preko puta Gradske apoteke). Prema knjizi Ž. Petkovića, koji uzima podatke iz Bosanskog glasnika 1907. ovaj hotel bio je vlasništvo Alexandra Lobenweina, da bi 1913. prešao u vlasništvo porodice trgovca i poduzetnika Ašira Topčagića. Od 1924. to je stambena zgrada porodica Simić Josifa i Ilkić Bogdana.

BNTM hotel lobenwein

U trećem poglavlju gore navedene knjige naslovljenom “Privredna panorama Maglaja između dva rata” u fusnoti br. 21 spominje se izvjesni Šandor Lobenwein iz Babine Grede (Slavonija), koji je imao ugostiteljsku radnju u zgradi preko puta Općine u kojoj je danas Medžlis Islamske zajednice a do rata je bila Krojačka zadruga.

Na internetu sam nedavno pronašao ove slike/dopisnice koje šalje izvjesni Ivan Lobenwein svom prijatelju trgovcu Beganu Muharemoviću iz Maglaja.

Jedna je pisana 06. 11. 1914. a poštanski pečat je sa sutrašnjim datumom. Na njoj piše  sljedeće:

Sarajevo, 06. 11. 1914. Dragi Begane! Primi bratski pozdrav i molim te da se javiš što prije. Pozdravlja te tvoj Ivan Lobenvein Zugsführer.

(Zugsführer – niži oficirski čin, narednik)

dopisnica iz 1914. upućena Beganu Muharemoviću, od Ivana Lobenvein - a  Ivan Lobenvein

Druga je pisana 01. 10. 1916. i piše sljedeće:

Dragi Begane. Kako si što radiš, nikada ništa od tebe, ne znam što je uzrok, valjda posla puno. Šaljem ti danas sliku koji smo se slikali sa našom cjelom kancelarijom, i one tri to su nam naše prije što nam vreme krate. Molim te pošalji mi račun za sve što si potrošijo da ti novac pošaljem. Primi pozdrav.

dopisnica iz 1916. upućena Beganu Muharemoviću, od Ivana Lobenvein - aivan lobenvein beganu muharemovicu

Ivan bi mogao biti neko iz te porodice koja je doselila u Maglaj i bavila se ugostiteljstvom, a što se tiče Begana, zabilježeno je da je trgovačku radnju između dva rata držao Began Karahusić. Da li je moguće da je to bio taj Ivanov prijatelj kome je upućena razglednica, ali nije znao pravo prezime pa greškom upisao Muharemović?

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s