(Mula) Ismail sin Mustafe (Čizmića?)

(16. IV 1839.) Bilješka o ostavinskom sporu VI-20/dok. VII
Tužitelj Omer Šahman zastupajući Ajšu kćerku Mustafe Čizmića, pokreće spor i traži od bratanaca šerijatski dio koji joj je nasljeđem pripao. Njegovo zastupništvo dokazuje Pašo sin Mule Osmana Obralića i Ibrahim sin Isa Nalića. Tuženi Mustafa sin Mule Ismaila i njegova braća. 1. Safera 1255. godine

Znači da su Ajša i Mula Ismail sestra i brat i da im je otac Mustafa Čizmić. Mula Ismailov sin je Mustafa (djedovo ime).

(bez datuma) IV-9/dok. X
Murasela izdata Mula Mustafi, imamu Kuršumlije radi sklapanja braka uz mehr od 3.000 akči između udovice Have kćeri Osmana, stanovnice sela Jelovac koju traži stanovnik istog sela Mehmed sin Mustafe Ismailoglu (Ismailovića).

Ovdje se dakle ženi Mula Ismailov unuk, Mustafin sin koji je nastanjen u Jelovcu.

Mula Ismail se navodi u sljedećim bilješkama:

(11. I 1822.) IV-21/dok. III
Mladoženja Arap lbrahim, prisutan lično, nevjesta punoljetna mlada Fatima kći Abdullaha, prisutna lično. Utvrdi se njihovo vjenčanje svjedočenjem mujezina Mule Sulejmana i Mehmed-age. Ugovoreni mehr 7.000 i slovima sedam hiljada akči. Na dan 17. Rebija drugog 1237. Svjedoci: imam Gornje mahale Sulejman-efendija, Mula Ismail, Ismail sluga u sudnici, Isa Huskić, Mula Mehmed Imamović (Imamzade) i drugi.

(1. XI 1825.) V-8/dok. I
Mladoženja Ciganin lbrahim sin Mahmuda iz Maglaja, zastupa ga menzildžija Mahmud. Nevjesta punoljetna djevica Hatidža kći Ibrahima Zopuroglua?, zastupa je Mehmed sin Haliloglua sa svjedočenjem Mula Ismaila i Saliha Prače. Ugovoreni mehr 5.000 i svega pet hiljada akči, 19. Rebija prvog 1241.godine. Svjedoci medžlisa: Mula Mahmud imam Fazli-paše, Mahmud sin Mehmeda, Mujaga.

(5. VIII 1838.) VI-4/dok. IV
Mladoženja, [pripadnik] pobjedničke vojske, Ibrahim sin Alije, zastupa ga Mula Ahmed sin Idrisa. Nevjesta punoljetna djevica Umihana kćerka Hasana Čauša, zastupaje Mustafa Čičić. Zastupništva potvrđena svjedočenjem Mula Mehmeda mujezina i Ismaila sina Mustafe. Iznos ugovorenog mehra prema vjenčanom ugovoru 9.000 [akči]. Na 14. Džumade prve 1254. godine. Svjedoci činu: Mula Derviš, Biber Mujo.

Može se zaključiti da je Mula Ismail preselio u periodu između datuma gornje bilješke 05.08.1838. i 16.04.1839. datuma kad je upisana tužba njegove sestre Ajše.

Prva bilješka u kojoj je zapisan Mula Ismail je iz 1822. Prije te godine to ime se ne spominje, ali se spominje Ismail-aga, koji se obrnuto više ne spominje nakon 1822. Da li se radi o istoj osobi može se nagađati. U sidžilu je upisan i Ismail, sluga sudnice, ali je jasno da je to neko drugi jer se u istoj bilješci (Vjenčanje Arap Ibrahima) navode oba lica.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s