Straište i Brdar

(bez datuma) VI-13/dok. II
Tužitelj Mustafa Silajdži iz Strajnika, optuženi sinovi štićenika Kostića iz Krsnog Polja. Poslata je murasela zbog tužbe za uništavanje kukuruza.

(bez datuma) VI-25/dok. V
Tužitelj Mustafa Samardžić iz sela Strašić, optuženi Luka, Marko, Mijo, Cvetko i Zarija iz sela Jakubica. Registrovano je slanje murasele o pitanju oštećenja kukuruza.

(bez datuma) VI-15/dok. I
Tužitelj Salih sin Abdullaha Delića iz Stražića, optuženi Ali Selimović iz sela Gornji Brdar. Pokrenuo je parnicu o potraživanju dugova.

(bez datuma) VI-15/dok. IV
Tužitelj Salih-beg Delić (Velić), optuženi zimija Rado iz Bunića, Janko, zimija Todor iz Striježevice, Lazo Lukić, Simo Lukić, Nikola, Ivan, Bajo, Stojan, zimija Simo iz Paklenice, drugi zimija Bajo, Simo, Milin, Đuro,

 

(bez datuma) VI-20/dok. VI
Tužitelj Salih sin Ahmeda iz sela Brdar, optuženi Mustafa Hodža Imrašić, kuća u svojini.

(bez datuma) Spor zbog sječe drveta VI-27/dok. V
Tužitelj Mehmed Džanićev sin i tuženi Husejin, Omer i Osman. Njegovi svjedoci su Ahmed Mačan iz Brdara i Mustafa Mačan iz rečenog sela. Mjesto za drva koje je odsjekao Ibrahim-efendija pripada tužiteljima i mi smo tome svjedoci, izjavili su.

(20. X 1838.) Uviđaj smrtnog slučaja VI-13/dok. XIII
Na šerijatski sud došli su Mustafa i Ahmed, stanovnici mahale Korkut u jafti Perović u maglajskom kadiluku i izjavili i obavijestili o sljedećem: Mutapčić Hasan, stanovnik naše mahale popeo se na čardak za kukuruz da bi ga pokrio, ali je slučajno pao i od toga, po Božijoj volji, umro. Naša želja je da se ovo potvrdi. Na to je sud odredio Mustafu, a muteselim-beg Mehmeda [da ovo ispitaju]. Zapisano je da je izdata murasela prvog dana Šabana 1254. godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s