Cvijetin Sarafijanović – Surova istina

Knjiga čiji je autor kao dijete bio svjedok dešavanja u ozrenskim selima u vrijeme II svj. rata. Na jedan neposredan i jednostavan način iznosi svoje svjedočanstvo o ljudima i događajima, patnji, stradanju i borbi naroda ovog kraja u to vrijeme.

… Ovu knjigu pisao je čovjek koji je rat doživio i preživio kao dijete trudeći se da se što vjernije prisjeti svojih dječijih doživljavanja, da stvari sagleda onako kako ih je gledao još svojim dječijim očima. Dijete iz boračke porodice čija se kuća kroz cijelo vrijeme rata nalazila takoreći na samim borbenim položajima imalo je zaista šta i da vidi i da doživi. Mada su u tim surovim vremenima i djeca brže sazrijevala ipak kroz redove ove knjige tako često zrači dječija nevinost i naivnost zbunjena surovim i krvavim zbivanjima. Iz te dječije perspektive stvari su izgledale ponekad i nešto drukčije nego što su ih stariji vidjeli, pa i istine su nekako jednostavnije i naivnije, a njihova vrijednost tim izvornija i bliža.Radi se, dakle, o knjizi koja nastoji da pribilježi kako je jedno dijete vidjelo rat.

Priznanje ovoj knjizi čini već i to što ju je napisao ne neki profesionalni pisac vičan peru već čovjek čija profesija silom prilika ne ostavlja mnogo vremena za toliko delikatan rad kao što je pisanje knjiga. Pisac je po zanimanju milicioner-saobraćajac. On je i pored napornog posla uspio da napiše knjigu koja zanimljivošću lako zaokuplja pažnju čitalaca i zadržava je do posljednje stranice.

(Iz predgovora T. Vujasinovića)

Kliknite da pristupite surova_istina.pdf

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s