Mustafa sin Omera

Da li bi ovo mogao biti začetnik poznate porodice Omerović u kojoj je rođen Narodni heroj Sulejman Omerović Car? Ta porodica se ranije prezivala Ćibrić, a Mustafa koji je bio poznat kao Omerov prvi se 1820ih godina počeo zvanično nazivati Omerović po svom ocu.

(bez datuma) VI-4/dok. V

Mladoženja Ibrahim sin Osmana iz sela Klokotnica u kadiluku Gračanica, zastupa ga njegov brat Omer. Nevjesta punoljetna djevica Hanifa kćerka Abdullaha iz sela Suho Polje, zastupaje Husejin sin Mustafe. Zastupništva potvrđena svjedočenjem Sulejmana sina Halila i Mehmeda sina Sulejmana. Iznos ugovorenog mehra je 7.000 [akči].

Svjedoci činu: Mustafa sin Omera i Ibrahim sin Ebubekira.

(2. XII 1838.) VI-2/dok. III

Mladoženja Sulejman sin Mustafe iz Donje mahale, zastupa ga Mustafa sin Omeraiz kasabe Gračanice. Nevjesta punoljetna djevica Fatima kći Mehmeda iz iste mahale, zastupa je mujezin Mustafa sin Abdullaha iz rečenog [Maglaja]. Posvjedočili su njihovo zastupništvo Husejn sin Mustafe i Mehmed sin Mehmeda iz rečenog [Maglaja]. Ugovoreni mehr je 13.000 [akči].

Na 15. Ramazan 1254. godine.

(10. I 1839.) VI-7/dok. II

Mladoženja Mustafa sin Mehmedov iz kasabe Maglaj, zastupa ga Mula Sulejman sin Hadži Mustafe. Nevjesta punoljetna udovica Hatidža, kćerka Alije iz kasabe Tešanj, zastupa je Mehmed sin pomenutog Mehmeda. Zastupništva potvrđena svjedočenjem Mahmuda sina Mustafe i Mustafe sina Hasana. Ugovoreni mehr u iznosu od 7.000 [akči].

Svjedoci činu: Abdullatif sin Osmanov i Mustafa sin Omerov, sluga u sudnici. 24. Ševala 1254.

(12. IV 1839.) VI-4/dok. VI

Mladoženja lbrahim sin Mumina iz kadiluka Tešanj, zastupa ga Mehmed sin Alije iz Moševca. Nevjesta punoljetna djevica Ajnija kćerka Begova iz sela Kosovo, zastupa je Mustafa sin Hasanov iz pomenutog [sela]. Zastupništva potvrđena svjedočenjem Husejina i Mustafe iz pomenutog [sela]. Ugovoreni mehr 7.000 [akči]. Na 27. Muharem 1255. godine.

[Svjedoci:] Mula Sulejman Hadži Mustafazade iz Maglaja, Mustafa sin Omera, sluga u maglajskoj sudnici i ostali.

(bez datuma) VI-10/dok. IV

Mladoženja Osman sin Mehmeda iz sela Karadag u tešanjskom kadiluku, zastupa ga Omer sin Mahmuda iz istog sela. Nevjesta punoljetna djevica Hanifa, kćerka Saliha iz sela Jablanica, zastupa je Ali sin pomenutog. Zastupništva posvjedočili Abdullah sin Mustafe i Sulejman sin Hasana. Ugovoreni mehr u iznosu od 6.000 [akči].

Svjedoci činu: Ogli Mustafa, Lejli-beg, Mustafa sin Omera i drugi.

(bez datuma) VI-12/dok. V

Mladoženja Mustafa sin Mehmeda iz sela Bradić, prisutan lično. Nevjesta punoljetna djevica Ajša, kćerka lbrahima iz sela Rujnica, zastupa je Mehmed, sin Mustafe iz sela Bradarić. Zastupništvo posvjedočili Osman sin Hasana i Ibrahim, sin Mustafe iz pomenutog mjesta. Ugovoreni mehr u iznosu od 7.000 akči

[Svjedoci:] Mustafa sin Omera i Ibrahim sin Ahmeda.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s