Krivaja / Kriva Rijeka / Eĝri Dere

(bez datuma) IV-5/dok. II
Mladoženja Abdurahman sin Osmana iz Kosova, zastupa ga Osman sin Osmana iz istog sela, nevjesta Fatima kćerka Hasana, koju zastupa Hasan sin Ibrahima. Zastupništvo je posvjedočeno svjedočenjima Husejina Pekoše iz Kosova i Saliha sina Pekoše iz Kosova. Ugovoreni mehr od 3000 i slovima tri hiljade akči. Svjedoci: Musa Efendizade, Muhamed Redžul, Ali sin Tabaka, Ibrahim iz Krive Rijeke (Egri Dere) i drugi.

(22. VII 1820.) IV-8/dok. VI
Mladoženja Hasan sin Abdulkadira iz sela Krivje prisutan lično; punoljetna nevjesta Bedrija kćerka mule Ebubekira iz istog sela prisutna lično. Ugovoren je mehr u iznosu od 3.000 [akči]. Na 11. Ševal 1235. Svjedoci činu: Hasan, Zulfikar Mahmud pripadnik Emin-bega, Ibrahim iz istog sela i Omer iz istog sela.

(bez datuma) VI-18/dok. VII
Tužitelj Fatima, kćerka Mustafe Hašima, tuženi Salih sin Kara Hasana iz sela Kriva Rijeka (Eĝri Dere).

(bez datuma) Bilješka o uviđaju u slučaju davljenja VI-20/dok. VIII
Lica po imenu Mustafa sin Mustafe iz sela Kriva Rijeka (Eĝri Dere) koje se nalazi u maglajskom kadiluku i Mehmed sin Husejina, prišli su šerijatskom sudu i izjavili: “Prije dva dana, jedan od stanovnika ovog sela Husejin sin Alija pao je u vodu dok je u rijeci Egri Dere skupljao Emin-begovu drvnu građu i udavio se. Naš je zahtjev da se izvrši uviđaj.” Potrebno je privesti Mehmeda sina pomenutog udavljenika.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s