Bošnjak 1891. Dopisi iz Maglaja o održavanju vašara i otvorenju ljekarne.

Sajmište i vašar.

Pišu nam iz Maglaja: Nastojanjem naših oblasti, ali takogje uz novčanu pripomoć naše općine i uz ručnu radnju naših gragjana, uredili smo mi već prošle godine vrlo lijepo i prostrano sajmište, te nam je zemaljska vlada dozvolila veliki godišnji vašar na dane 20., 21. i 22. septembra. Prošle godine održavao se je taj vašar na pomenute dane prvi put, ali nije došlo na nj toliko stranih trgovaca, koliko smo želili. Biće krivo to, što se za taj vašar nije svuda dobro znalo, pa se je osobito pokazala slaba prodaja marve, jer nije bilo kupaca, i ako je ista u velikom broju dogonjena bila.

No nadamo se ove godine većem prometu i živahnijemu vašaru, naročito za to, jer će se četvrti dan vašara, t. j. dne 23. septembra držati velika konjska trka, za koju je i naša općina žrtvovala 110 for., kojim će se nagraditi najbolji konji.

Ljekarna u Maglaju.

Kako nam saopćuju iz Maglaja, otvoriće se ondje ovih dana ljekarna. Ali na žalost čuje se, da će se dignuti odatle vojnička bolnica, te neće više biti ondje liječnika, svakako bi pako trebalo, da bude u Maglaju liječnik, koji bi mogao pomoći ne samo u maglajskom već i žepačkom i gračaničkom kotaru.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s