O Mustajbegu Uzeirbegoviću – “Gajret” kalendar 1906 – 1907

Mustabeg H. Uzejrbegović. I sama slika ovog starinom bega i plemića odaje aristokratsku otmjenost, vitki viteški stas i vedro čelo njegovo privlači svačije oko, ko ga prvi put vidi. U ono burno vrijeme okupacije vijahu se oko glave njegove sove zloslutnice, jer svakom i droljavom klevetniku i zanosnom pobor­niku, a i najotmjenijem vojskovogji zapinjalo je oko za mladog stasitog kao slika lijepog bega viteza, pa je gotovo uprav s toga bio na nišanu kleveti, bivao praćen megj sto bajuneta i stenjao u okovu pobunjenih nezadovoljnika kao negda kakav kraljevski taoc. Ali on svagdje bijaše i otmjen i dostojanstven, i blag i umjeren, a nigda ohol ii osvetljiv.

Mustajbeg UzeirbegovicMustabeg se rodio 15. muharrema 1273. (p. hidžr.) (15. 09. 1856. nap. TVZM) u Maglaju u svom begovskom odžaku, u gnijezdu oca H. Uzejirbega. po­tomka starih kapetana. Svoju ranu mladost proveo bezbrižno, a kad se (god. 1872.) podiže u čaršiji golema zgrada za ruždiju i neuki narod došljedan svojoj tradiciji diže na nju viku i galamu, Mustabeg prvi ukorači u tu neobičnu gragjevinu i otvori vrata svojim vršnjacima u prvu sistematski uvagjanu prosvjetu u onom kraju. Kad je poslije četiri godine svršio taj zavod s odličnim uspjehom, možda bi se tada u mladom i vrlo darovitom begu pobudila želja za većom naukom, da mu oca tada ne ugrabi nesmiljena smrt, a kratko iza tog evo i onog velikog preokreta, onih burnih vremena okupacije, gdje su naši uglednici i prvaci imali da prežive tešku krizu. Tako je i naš Mustabeg tada lebdio izmegju smrti i života, megj dvije i tri vatre.

Iza toga je Mustabeg nastavio svoj život kao starješina, kao beg i hanedan, a tako još i danas živi na radost sirotinje i mnogih svojih prijatelja. Da je u nas u običaju vodit računa o svemu i isticati se, možda bi naš Mustabeg danas mogao sla­viti dvadeset i petgodišnjicu načelnikovanja. Reprezentirajući svoj rodni grad kroz toliko godina u raznim zgodama upao je i starijim u oči, te je odlikovan od Njeg. Veličanstva viteškim redom Franje Josipa.

Mustabeg je vrlo impozantna i simpatična pojava, u životu umjeren, u društvu prijazan, a nadaren rijetkim duševnim spo­sobnostima, pa je s toga pored svog čestitog značaja u stanju vazda naputiti mlagjeg na nauku i na rad uopće. Koliki je pri­jatelj prosvjete vidi se i po tom, što je bio pri osnutku našeg »Gajreta« megju prvim njegovim dobrotvorima.

E.M.

Gajret kalendar 06-07 Mustajbeg Uzeirbegovic 1Gajret kalendar 06-07 Mustajbeg Uzeirbegovic 2

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s