Sulejman ef. Osmić (1892-1978) imam iz Donjeg Ulišnjaka – nekrolog u “Preporodu” 15. 05. 1980.

MERHUM SULEJMAN EF. OSMIĆ imam iz Donjeg Ulišnjaka MAGLAJ

U srijedu, 8. novembra 1978. godine preselio je na ahiret imam u penziji, Sulejman ef. Osmić u 86-oj god. života.

Rahmetlija je rođen 1892. god. u Donjem Ulišnjaku, nedaleko od Maglaja. Ruždiju je završio u Magalaju 1917. god., a imamsku dužnost je vršio u svome rodnom mjestu pune 43. godine.

Sve do 1960. god., kada je penzionisan, Džemat Ulišnjak sačinjavao je pet zaselaka. U svakom je bila određena jedna kuća u kojoj je predava­na vjerska obuka. Na nastavu vjerske, obuke kretao je obično odmah pos­lije sabah-namaza da bi se kući vraćao kasno poslije jacije. Znao je za je­dan dan imati na obuci i po 100 polaznika.

Mnogi stariji mještani rado ga se sjećaju. Sve ono što i danas znaju o Islamu znaju da su od njega naučili. Dobrotom i plemenitošću je ispu­njavao sve oko sebe. Bio je uvijek rado slušan imam i veoma cijenjen i poštovan medu džematlijama. Pomogao je uvijek kad god je mogao i koli­ko god je mogao.

Preporod 15 05 1980 Sulejman ef. Osmić

Naročito je bio izdašan u davanju priloga za održavanje i izgradnju vjerskih objekata i humanih akcija. Iz njegovih usana su uvijek poticale ri­ječi tople, jasne, jednostavne, istinske i ljudske. Posjedovao je svijest, so­lidnu vjersku naobrazbu zrelost i visoko primjerno ponašanje. Vječito je govorio smirenom, mudrom i blagom riječi. Poštovanje i povjerenje uži­vao je kod svih džematlija, imama i Odbora Islamske zajednice.

Bez obzira na okolnosti koje su po njega često bile nepovoljne ni­kada nije gubio smirenost, prisebnost, strpljivost i dostojanstvo. Više od svega širio je u džematu slogu, razumijevanje, ljubav, jedinstvo i saradnju između Muslimana i pripadnika drugih nacija, zato će učenici Sulejman ef. Osmića i dalje slijediti njegove upute i time bar malo mu se odužiti za nje­gov naporni, dugi i hairli rad. Godinama ih je učio kako da vjeruju Allaha dž. š. i cijene našu divnu vjeru islam i žive u duhu njegovih principa. Moli­mo Allaha dž. š. da rahmetliju nagradi dženetom.

Hasan Hadžić

Donji Ulišnjak — Maglaj

 

U istom broju Preporoda objavljena je informacija o uplati dobrovoljnog priloga od strane supruge rahmetli Sulejman efendije pred njegovu dušu:

Osmić Hajra iz Do­njeg Ulišnjaka kod Maglaja. Priložila je Gazi Husrevbe­govoj Ženskoj medresi, a pred dušu rahmetli supruga Osmić Sulejmana 2000,00 din. Merhumi će se proučiti hatma u Medresi.

Hajra hanuma, rođena Vilašević je bila rodom iz Tešnja. Tu informaciju nalazimo u “Domovnici obitelji Tešanj”  https://tesanj.net/2016/11/14/domovnica-obitelji-tesanj-ii/ :
Hajra, kći Sajte i Hatidže, rođena 1918. godine u Tešnju. Udata za Sulejmana Osmića u Ulišnjak srez Maglaj 7.3.1937. godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s