Neumorni posjetilac svečanosti otvorenja novosagrađenih džamija – članak iz lista “Preporod” 1982. godine

U Liješnici kod Maglaja, u 71. godinu života, ukoračio je Mustafa Bradarić, neumorni posjetilac sve­čanosti otvorenja novosagrađenih džamija u našim krajevima. Ta putovanja su mu postala strast. Čim u »Preporodu« pročita oglas za otvo­renje novosagrađene džamije, po­čne on spremanje na taj dragi put.
Preporod 1982 Mustafa BradaricTako je do 12. septembra, ove godine, Bradarić obišao preko 70 otvorenja novosagrađenih džamija. Između ostalih, boravio je i na otvo­renjima džamija u Visokom, Kiselja­ku, Ruževićima kod Teslića, Hajdarevićima kod Zavidovića, Višićima kod Čapljine, Topčić Polju kod Ze­nice, Suhom Polju kod Doboja, Miljanovcima kod Tešnja, Bistrici kod Gornjeg Vakufa, Sanskom Mostu, Čarakovu kod Prijedora, na kamenu temeljcu buduće zagrebačke džamije…
Sreli smo ga u Slapnoj Gori kod Kaknја. Došao je uoči otvorenja tamošnje džamije i bio gost kod porodice Goralija. U razgovoru sa ovim nesuđenim »košarkašem« i interesantnim sagovornikom, saznali smo da ima namjeru i hadž obaviti, međutim, zasad zbog prevelikih obaveza, odnosno podmirivanja potreba članova njegove mnogobrojne porodice (4 sina i 6 kćerki), nije još dospio da svoju namjeru i ostvari. Veli doći će, ako Bog da i taj dan.
Uskoro će biti još jedno, drugo, treće… otvorenje novih džamija. Mustafa će sigurno ponovo na put, prvi, pа na drugi, pa na treći… Ponovo će na istim putešestvijima, sresti hadži Ibrahimagu Avdića iz (…) derviš Hilmagu Brezaka iz (…) kod Visokog i druge. Kod kuće će ga, na povratku s putova­nja opet čekati vedro lice njegove supruge i njegova omiljena jela ko­ja su mu već godinama najbolja ok­repa od napornih putovanja.
Za uzvrat, on će joj pričati o ne­zaboravnim utiscima sa svečanosti.
Sutra će možda, oboje njih tu­marati nekim drugim putevima koji vode do novih džamija…
В. Perva

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s