Nekrolog Abdi-begu (Hadži) Hafizbegoviću – Sarajevski list br 94, 26. 04. 1912.

Maglaj, 22. aprila. (Abdi beg Hadžihafizbegović – umro.)

Jučer, u subotu, dne 21. aprila preselio se je u vječiti svijet Abdi beg Hadžihafizbegović, veleposjednik u Maglaju. Rahmetliji je bilo 69 godina. Rahmetullahi alejhi rahmeten vasia!

Saraj list april 1912 Podaci o Avdibegu HafizbegovicuRahmetlija se de rodio u Srebrenici od oca Hadži Hafizbega Abdurahmanovića, po kome se je i prozvao Hadžihafizbegović. Obitelj Abdurahmanovića (Hadžihafizbegovića) je odavna poznata.

Nalazilo se je u njih predmeta, koje su njihovi starenici kao odličja dobili još za glasovite kosovske muharebe. Od starina su imali velike posjede. Još Hadži Hafiz beg Abdurahmanović je s braćom imao u samoj današnjoj Srbiji 500 čiftluka, i to u mjesto Besarovini kod Bajine Bašče, a isto tako i u srebreničkom kotaru takogjer veliki posjed. Hadži Hafiz beg je bio za otomanske vlade kajmekam u više kazata u Bosni. Rahmetli Abdi beg je većinom bivao uz oca, pa se je tako vrlo dobro uzgojio.

Izvrsno je vladao turskim jezikom u govoru i pismu. Ćirilicom je pisao prije okupacije, a uvježbao se je i latinici. Za otomanske vlade prizivan je bio u vrlo važne vilajetske, a skoro redovito i u okružne medžlise u Tuzli. Uz okupaciju postao je načelnikom u svome rodnom mjestu Srebrenici, koju je kašnje svojevoljno ostavio i preselio je s obitelji u Bijeljinu. Držeći, da se je narodu odužio dugogodišnjim radom na javnom polju, zaželio je, da se povuče u kraj, te da pobožno i mirno živi.

Ali su prilike donijele, da se je i u Bijeljini primio načelničke stolice, na kojoj je ostao 2-3 godine, dok nije opet uhvatio zgodu, te se i odatle iselio i prešao u Maglaj, odakle mu je bila i hanuma, rogjena od obitelji Uzeirbegovića. U Maglaju je rahmetlija živio do svoje smrti u željenom miru i pobožnosti.

Rahmetlija je bio vrlo uman, darovit, a uz to veoma pobožan i čedan tako, da se je rado družio i s najvećim siromahom. Osobito je ulemi ihtiram činio i najvolio u znanstvenim sijelima vrijeme provoditi. Objema je vladama bio odan,te bi pričao, da mu je tako otac nasihat ostavio.

Iza rahmetlije je ostala hanuma, kći rahmetli Uzeir bega, a sestra Mustajbega Uzeirbegovića, veleposjednika u Maglaju te jedan jedini sin Hilmi beg.

Preuzeto sa:

http://digital.ghb.ba:8080/ghb/users/viewData.xhtml?file=1y5MAy9J9mPgGMge059JnZbQQ8b0rjWNq%2FbBuBqMtp4vP4b8%2BXrSbZoNYlJYJk1yRvTKWl2HWLtyBmPW1KIrRtLZME9w5KImrVCTdC1gpaNsmgilfragzD20QsyI1eDelosb5LdAkLC4uMKSPaZLYCbpNjLDTzrMegkvv70heH%2BIM8DnKbuJzDEHnY1PkukMOkSm41FeaZRWuDaul3He%2FnUUpAWl2m0BElAAQEokpNEZ7cr1%2FUieK9g%2BGL6PH4igm0wuO8EuK5%2FFi3mc1QQ%2Bdw%3D%3D

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s