Nekrolog Mustafi ef. Pirkiću, Glasnik VIS u FNRJ, 1959. godine.

MERHUM MUSTAFA EF. PIRKIĆ

Dana 11. juna 1959. godine preminuo je Mustafa ef. Pirkić, dugogodišnji mualim i imam glavne džamije “Kuršumlije” u Maglaju. Njegovom smrću građani Maglaja gube iz svoje sredine jednog agilnog radnika na polju vjersko-prosvjetnog rada i moralnog uzdizanja, uzornog alima, vrlog domaćina i komšiju.

Mustafa ef. je rođen 1871 godine u Konjicu. Potiče iz ugledne porodice Pirkića, u kojoj je stekao osnovno vjersko i dobro građansko vaspitanje. Po završetku škole “Darul mualimin” 1895. otpočeo je da službuje po raznim mjestima Bosne i Hercegovine kao mualim, pa je tako službovao u Jablanici, Bileći, Prnjavoru i Maglaju. Najveći dio u svojoj aktivnosti Mustafa ef. je proveo na službi u Maglaju, radeći neprekidno od 1922 godine do svoje smrti. Za to vrijeme ostavio je iza sebe niz generacija kojima je dao osnovno moralno i vjersko vaspitanje. I ako je po svojim godinama pripadao starijim generacijama, duhom je bio svjež i napredan. U svom radu Mustafa ef. je uvijek primjenjivao savremene i moderne metode rada, pa se zbog toga često znao zamjeriti pojedinim konzervativnim elementima. Mlađim generacijama ostaće u sjećanju da je Mustafa ef. bio prvi koji je još za vrijeme stare Jugoslavije shvatio potrebu organizacije proslave Mevluda na našem jeziku, pa je omogućio i sam učestvovao u izvođenju Bešagićevog mevluda u “Kuršumliji” džamiji u Maglaju. To je bio za ono vrijeme napredan gest, jer se dotada davao Mevlud ili na turskom jeziku ili stari Mevlud pisan nerazumljivim riječnikom.

On se posebno isticao svojim patriotizmom i tolerantnošću jer je uvijek u svojim vazovima isticao ljubav prema domovini i saradnji sa građanima drugih vjeroispovjesti čime se svrstao u red savremenih i naprednih građana. Mustafa ef. je znao kombinirati fizički i intelektualni rad, što je također bilo simpatično. On se čak i pod same dane starosti isticao svojim radom u bašti, pa je njegova bašta uvijek bila najbolja u okolici. Takvim svojim radom Mustafa ef. je stekao kod građana Maglaja i okolice veliko poštovanje i simpatije, što je došlo do izražaja i prilikom njegova pogreba. Njegova dženaza, u kojoj su učestvovali građani raznih vjeroispovjesti i ubjeđenja, ostaće dugo u sjećanju. U znak zahvalnosti za takav njegov rad, nadležni vjerski organi u Maglaju odlučili su da se posmrtni ostaci Mustafe ef. sahrane u harem “Kuršumlije” džamije što je i učinjeno.

Rahmetullahi alejhi!

Ibrahim Hasić, imam Kuršumlije džamije.

Članak objavljen u Glasniku VIS u FNRJ, 1959. godine.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s