Nekrolog Abdulahu Ustaliću iz Maglaja – Glasnik VIS FNRJ – 20. 10. 1960.

MERHUM ABDULAH USTALIĆ

»Svi smo Božiji i njemu se moramo povratiti« (Kuran).

U nedelju 4 septembra 1960 godine (12 rebiul-evvela na dan mevludi-šerifa 1380 godine) ostavio je ovaj kratki i prolazni svijet i preselio na ahiret Ustalić Abdulah, član Sabora IVZ u NRBiH, u 70-toj godini svoga života. Smrću rahmetlije, građani Maglaja gube iz svoje sredine jednog uglednog i vrijednog građanina.

On potiče iz jedne ugledne zanatlijske porodice, koja se obično bavila molerskim zanatom. Njegov otac bio je odličan moler, te je i rahmetlija učio svoj zanat kod svoga oca i njime se bavio do svoje smrti. Tom zanatu i on je podučio mnoge svoje rođake i sugrađane i na taj način omogućio im sretan život. Mnogo se je družio s učenim ljudima i od njih crpio pouku za svoj život. Pored ostalih dobročinstava učinjenih svome narodu Kuršumliji džamiji u Maglaju uvakufio je i poklonio jedan lijep ćilim. Kako sam već napomenuo i svoje znanje, svoj zanat, prenio je na mnoge ljude, koji će se od njega koristiti. Iza sebe ostavio je jednu kćerku, koja je vrlo dobra i čestita muslimanka.

Općenito, rahmetlija je volio svoj narod i svoju zajednicu i nastojao da svom narodu i svojoj zajednici što više dobra učini. Kao takav, još odmah poslije rata, biran je za pretsjednika Vakufskog povjerenstva u Maglaju, na kojoj dužnosti, ostaje do 1959 godine, a te godine izabran je za člana Sabora IVZ u NRBiH.

Rahmetlija je sve svoje povjerene dužnosti vršio savjesno i s velikim elanom, radi čega je bio obljubljen u svome narodu, što dokazuje njegova dženaza kojoj su prisustvovali veliki broj muslimana iz Maglaja i njegove okolice, a ispraćaju dženaze od kuće do groba, prisustvovali, su pored velikog broja građana i mnogi, javni i kulturni radnici iz svih društvenih i privrednih organizacija bez obzira na vjersku, nacionalnu i ideološku pripadnost.

Nakon ispraćaja dženaze, članovi Povjereništva i udruženja ilmije u Maglaju, u Kuršumliji džamiji zajednički proučili su hatmu rahmetliji kao dugogodišnjem pretsjedniku Vakufskog, povjerenstva, članu Sabora IVZ i čovjeku koji je mnogo dobra učinio svome narodu.

Neka ga Allah dž. š. nagradi dženetskim Ijepotama za njegova dobra djela, koja je učinilo IVZ i opšte svome narodu.

Maglaj, dne 20 10-1960 god.

Hasić Ibrahim

Glasnik Vrhovnog islamskog starješinstva u FNRJ, broj 10-12, godina XI, 1960, str. 545-546.

Merhum Abdulah Ustalić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s