Salih Omerović: SJEĆANJA NA CARA (Sulejmana Omerovića, narodnog heroja). BZK PREPOROD TUZLA. 2012.

Rukopis je nastao kao potreba autora da otrgne od zaborava svijetli lik nepokolebljivog, hrabrog i izuzetno među svojim saborcima cijenjenog borca, komandanta i revolucionara Sulejmana Omerovića Cara, nosioca “Spomenice 1941”, posthumno odlikovanog najvećim ratnim priznanjem narodnog heroja. Radi se o Muslimanu (Bošnjaku) iz jedne provincijske sredine kakav je bio Maglaj, koji je veoma mlad, kao srednjoškolac, otišao iz svog rodnog kraja (1933.) u šeher Sarajevo, da uči Šerijatsku gimnaziju u ono vrijeme uglednu srednju školu. Tamo je došao sa idejama komunističkog pokreta, iskreno ih prihvatio sa grupom učenika – uglavnom svojih vršnjaka (Durić Ekrem, Hajdarhodžić Muharem, Idrizbegović Hasan, Lugić Nail, Pervan Asim, Pezo Omer, Mehinagić Hajrudin, Osmanbegović Selih, Smailbegović Mesud, Sušić Derviš, Tatarević Nedžib, Vikalo Hazim i Sulejman Omerović Car), da bi potom 1942. godine po pozivu KPJ svi napustili školu i uputili se u partizanske jedinice (u Prvu proletersku brigadu) na području jugoistočne Bosne. Radi se o grupi kasnije uticajnih ljudi, hrabrih komandanata i vrsnih intelektualaca, iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, koja je nastojala dati svoj doprinos ostvarenju svojih ideala, tj. pobjedi antifašističke narodnooslobodilačke borbe. Dokaz je to činjenici da je omladina a među njom i omladinci Muslimani (Bošnjaci), koji su poticali iz patrijarhalnih porodica i patrijarhalnih sredina, težili idealima antifašizma, shvatajući sve to poprilično idealistički.

Zato su im otpori takvoj ideji teško padali, sa njima se nisu lako mirili, da bi na kraju mnogi od njih za te ideale i život dali, kako se to dogodilo sa Sulejmanom Omerovićem Carem, komandantom Druge brigade Šesnaeste vojvođanske divizije, koji je poginuo iz zasjede 17./18. novembra 1945. godine hvatajući pripadnike četničkih i ustaških bandi, kao nepomirljivih protivnika antifašističke borbe i socijalističke revolucije.

Autor je uspio da sastavi dirljivu priču o hrabrom antifašisti Sulejmanu Omeroviću Caru, donoseći autentične tekstove njegovih saboraca, drugova i poznanika, zapise objavljene u onovremenoj štampi i kasnijoj memoarskoj i književnoj literaturi, donoseći uz to i odgovarajuća dokumenta kojima je ukupna priča učtivo zaokružena u jednu dopadljivu cjelinu.

Izvod iz recenzije prof. dr Azema Kožara.

sadrzaj 1 sadrzaj 2 sadrzaj 3

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s