Godišnjica stradanja sarajevskih ilegalaca obješenih u martu 1945. na Marijin Dvoru, među kojima je bio i Ilijas Smajlagić, po kome nosi naziv maglajska ulica.

Na današnji dan prije 69 godina, tačnije u noći s 27. na 28. mart, 55 Sarajlija, boraca protiv fašizma, obješeni su na Marijin Dvoru u Sarajevu. Na vješalima su se našli po odluci ustaškog prijekog suda, tačnije ustaškog stožera zločinca Maksa Luburića, i to pred samo oslobođenje Sarajeva u Drugom svjetskom ratu. Ilegalci, kako su se tada zvali antifašisti svih bosanskohercegovačkih religija i nacija, visili su na marindvorskim kestenovima,

Vješanje je imalo za cilj zastrašiti Sarajlije, a među osuđenima bilo je i policajaca koji su vješani po noći da ne bi Sarajlije vidjele da je pola njih mrtvo, a koji su bili pretučeni u to vrijeme u policiji. Tako su građani Sarajeva bili jako iznenađeni ujutro kada su prolazili pored aleje kestenova i vidjeli da svaki kesten ima po jednog obješenog ilegalca. Uprkos tome, Sarajevo i Sarajlije nisu pokleknuli pred ustaškim terorom. Strašna poruka koju su tim zločinom željele poslati ustaške vlasti ostalim građanima Sarajeva nije postigla očekivani efekt. Naprotiv, dan nakon vješanja, sarajevski ilegalci su u izuzetno rizičnim okolnostima uspjeli prenijeti i dostaviti prijeko potrebni sanitetski materijal partizanima, oslobodiocima grada. U spomen na one koji su pali uime slobode i očuvanja tradicije slobodarskog duha Sarajeva postavljena je i spomen-ploča ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Postavljanje spomenika je inicirao gradski Savez udruženja boraca antifašističkog rata (SUBNOAR), a podržali Općina Centar, Grad Sarajevo i Kanton. Spomenik će podsjećati sadašnje i buduće generacije, bez obzira na njihovo vjersko i nacionalno uvjerenje, da treba biti spreman na otpor prema bilo kakvim oblicima i pojavama fašizma. Spomenik nosi trajnu poruku sloge, međusobne ljubavi, hrabrosti i poštenja bh. naroda. 

E.F., Radiosarajevo.ba 

http://www.radiosarajevo.ba/novost/146178/dan-u-kojem-sarajlije-nisu-pokleknule-pred-fasistickim-terorom-

U ovom događaju stradao je i Ilijas Smajlagić, sin Dželala, rođen 1920. u Maglaju, radio u Sarajevu kao trgovački pomoćnik, po kome je dobila naziv jedna od ulica u Maglaju. (Smail Čekić, Genocid nad Bošnjacima u II svjetskom ratu, Dokumenti, Sarajevo 1996.)

014

016

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s