Dražbeni izrok od 29. septembra 1890. godine objavljen u Sarajevskom listu.

Image

Dražbeni izrok. Potpisani kotarski ured kao sud u Maglaju daje na znanje, da je na molbu ovrhovoditelja Mahmuda Mulabdića iz Maglaja protiv ovršenika Mahmuda Bajrića iz Jablanice radi dužnih 883 groša 30 para spp. dozvolio ovršnu javnu dražbu slijedećih nepokretnina ovršenikovih popisanih u pljenidbenom zapisniku ovoga suda od 27. januara 1885. br. 174, koje se nalaze u mjestu Jablanici i to:

Njiva “Brdo”, u površini od 1 dun, sa megjašima: od istoka Fatima Hadži Abasbegović, od juga put, od sjevera i zapada Hasan Bajrić, u vrijednosti od 500 groša.

Za dražbu tih nepokretnina koja će se obdržavati u Maglaju kod suda odregjuju se dva roka: prvi rok u subotu 29. novembra 1890., a drugi u ponedjeljak 29. decembra 1890., svaki put u 9 sahati prije podne. Na prvom roku ne će se nepokretnine prodati ispod oglasne cijene odregjene na 500 groša, a ako ne budu prodane na prvom roku, to će se na drugom roku onomu prodati, koji najviše ponudi, makar i ispod oglasne cijene. Dražbeni uslovi i isprave odnoseće se na gornje nepokretnine mogu se uvidjeti kod ovog ureda kao suda, svaki dan od 8 do 12 sahati prije podne. Pozivaju se realni vjerovnici, koji imadu pravo da budu namireni iz kupovnine, i koji nijesu dobili posebne obavijesti o dozvoljenoj dražbi, da svoje zahtjeve prijave na razdiobnom ročištu, najkašnje do konca razprave, jer se inače kod razdiobe kupovnine neće uvažiti njihovi zahtjevi. Isto tako pozivaju se svi, koji hoće da dokažu prava vlasništva ili druga stvarna prava na nepokretninu, koja se ima dražbom prodati da negledeć na to, što nijesu dobili posebno obavjesti, imadu svoje tužbe za ova prava predati za dvije nedjelje počam od pošljednjeg dana, kada je izrok proglašen, jer će se inače bez obzira na ta njihova prava ovrha provesti.

Kotarski ured kao sud    Maglaj, 29. septembra 1890.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s